Podsumowanie kulinarnej soboty
W sobotę 10 sierpnia na Łazienkach odbył się tradycyjna już Biesiada z Powidzką Sielawą, zorganizowana przez Dom Kultury w Powidzu. W tym roku było to wyjątkowe wydarzenie, gdyż podczas jego trwania odbył się wojewódzki finał XIX konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Organizatorami wydarzenia jest Samorząd Województwa Wielkopolskiego z wicemarszałkiem Krzysztofem Grabowskim, obecnym tego dnia w Powidzu, oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego we współpracy z Wielkopolską Izbą Rolniczą.
Podróż po smakach regionów w ramach konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” trwa już dziewiętnaście lat. Rezultatem tych poszukiwań jest identyfikacja i dokumentacja lokalnych i regionalnych wyrobów, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Jego celem jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie. Nie mniej ważne jest zachęcanie rolników i właścicieli lokalnych firm, obiektów agroturystycznych, turystycznych i gastronomii do czerpania z bogatej spuścizny kulinarnego dziedzictwa i wykorzystania jej w ofercie rynkowej a także inspiracja producentów do wytwarzania certyfikowanej żywności wysokiej jakości.
Konkurs przebiega dwuetapowo. W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłonieni zostają laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i produktów mieszanych oraz najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne.
Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu “PERŁA 2019”, które – razem z nagrodą “Klucz do Polskiej Spiżarni” – zostaną wręczone podczas Wielkiego Finału Konkursu.
Niezwykle miło nam poinformować, że główną nagrodę w kategorii potraw regionalnych i tradycyjnych otrzymały panie z Koła Gospodyń z Powidzu za przyrządzenie zupy rybnej oraz sandacza w sosie śmietanowym, a tym samym będą reprezentować Wielkopolskę podczas krajowego finału Konkursu „Smaki Regionu” .
Biesiadę uświetniły swoimi występami powidzkie zespoły – Powidzanie, Chór Sonata, Powidz Band. Na odwiedzających czekały również stoiska produktami członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, Kół Gospodyń Wiejskich oraz Lokalnych Grup Działania, gdzie można było uzyskać informacje o ciekawych miejscach wielkopolski oraz skosztować lokalnych wyrobów. Nie mogło zabraknąć oczywiście stoiska ze specjałem imprezy- wędzoną sielawą, przygotowanym przez Koło Gospodyń Wiejskich w Ostrowie.
Finalistkom konkursu jeszcze raz serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych kulinarnych sukcesów!
Tego dnia gościł w Powidzu wicemarszałek województwa pan Krzysztof Grabowski, który wspólnie z wójtem Gminy Powidz Jakubem Gwitem nagradziali wyróżnionych w kulinarnym konkursie.
Dodaj komentarz
Twój adres email nie zostanie opublikowany *