Biesiada z powidzką sielawą

Biesiada z powidzką sielawą

Podsumowanie kulinarnej soboty


W sobotę 10 sierpnia na  Łazienkach odbył się tradycyjna już Biesiada z Powidzką Sielawą, zorganizowana przez Dom Kultury w Powidzu.  W tym roku było to wyjątkowe wydarzenie, gdyż podczas jego trwania odbył się wojewódzki finał XIX konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Organizatorami wydarzenia jest Samorząd Województwa Wielkopolskiego z wicemarszałkiem Krzysztofem Grabowskim, obecnym tego dnia w Powidzu, oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego we współpracy z Wielkopolską Izbą Rolniczą.

Podróż po smakach regionów w ramach konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” trwa już dziewiętnaście lat. Rezultatem tych poszukiwań jest identyfikacja i dokumentacja lokalnych i regionalnych wyrobów, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Jego celem jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie. Nie mniej ważne jest zachęcanie rolników i właścicieli lokalnych firm, obiektów agroturystycznych, turystycznych i gastronomii do czerpania z bogatej spuścizny kulinarnego dziedzictwa i wykorzystania jej w ofercie rynkowej a także inspiracja producentów do wytwarzania certyfikowanej żywności wysokiej jakości.

Konkurs przebiega dwuetapowo. W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłonieni zostają  laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i produktów mieszanych oraz najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne.

Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu “PERŁA 2019”, które – razem z nagrodą “Klucz do Polskiej Spiżarni” – zostaną wręczone podczas Wielkiego Finału Konkursu.

Niezwykle miło nam poinformować, że główną nagrodę w kategorii potraw regionalnych i tradycyjnych otrzymały panie z Koła Gospodyń z Powidzu za przyrządzenie zupy rybnej oraz sandacza w sosie śmietanowym, a tym samym będą reprezentować Wielkopolskę podczas krajowego finału Konkursu „Smaki Regionu” .

Biesiadę uświetniły swoimi występami powidzkie zespoły – Powidzanie, Chór Sonata, Powidz Band. Na odwiedzających czekały również stoiska produktami członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, Kół Gospodyń Wiejskich oraz Lokalnych Grup Działania, gdzie można było uzyskać informacje o ciekawych miejscach wielkopolski oraz skosztować lokalnych wyrobów. Nie mogło zabraknąć oczywiście stoiska ze specjałem imprezy- wędzoną sielawą, przygotowanym przez Koło Gospodyń Wiejskich w Ostrowie.

Finalistkom konkursu jeszcze raz serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych kulinarnych sukcesów!

Tego dnia gościł w Powidzu wicemarszałek województwa pan Krzysztof Grabowski, który wspólnie z wójtem Gminy Powidz Jakubem Gwitem  nagradziali wyróżnionych w kulinarnym konkursie.

Podobne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany *

Cancel reply

Pogoda w Powidzu

Powidz
16°
zachmurzenie umiarkowane
wilgotność: 93%
wiatr: 4m/s płd. - płd. zach.
Max: 16 • Min: 16
21°
Sob
17°
Nd
13°
Pon
17°
Wt
14°
Śr

Powietrze w Powidzu

sierpień 2019
P W Ś C P S N
« lis   paź »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031